Zisk ropného koncernu Chevron vzrástol takmer dvojnásobne

29.10.2022 Celý región

San Ramon 28. októbra (TASR) - Americký ropný koncern Chevron oznámil ďalší úspešný kvartál, keď čistý zisk zvýšil v 3. štvrťroku takmer dvojnásobne na druhú najvyššiu úroveň vo svojej histórii. Prispel k tomu výrazný rast cien ropy, ako aj zvýšená produkcia firmy z domácich ložísk, čo viedlo k rastu tržieb o takmer polovicu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Čistý zisk spoločnosti dosiahol v 3. štvrťroku 11,2 miliardy USD (11,16 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 5,78 USD. V rovnakom období minulého roka vykázala firma zisk 6,1 miliardy USD (3,19 USD/akcia).

Zisk upravený o jednorazové položky predstavoval 10,8 miliardy USD (5,56 USD/akcia), zatiaľ čo pred rokom dosiahol upravený zisk 5,7 miliardy USD, alebo 2,96 USD na akciu. Chevron tak výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom upraveného zisku na akciu na 4,81 USD.

Tržby za 3. kvartál dosiahli 64 miliárd USD. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 48,8 %. Aj v tomto prípade ropná firma prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom tržieb približne na 58 miliárd USD.

Čo sa týka ťažby, Chevronu sa darilo najmä v Spojených štátoch. Na domácom trhu sa produkcia firmy zvýšila medziročne približne o 4 %. Na zahraničných trhoch však objem ťažby zhruba o 3 % klesol, pod čo sa podpísalo ukončenie platnosti koncesie v Thajsku a Indonézii.

(1 EUR = 1,0037 USD)
 

Vyberte región

mark